De jeugdwerkloosheid in Rotterdam stijgt. Volgens de SP Rotterdam is de oorzaak niet los te zien van de impact van Corona op de lokale werkgelegenheid. Het gevolg is dat steeds meer jongeren in de bijstand komen, omdat zij een flexibele arbeidsrelatie hebben. Donderdag wil raadslid Van Zevenbergen uit de mond van wethouder Moti horen welke maatregelen hij gaat nemen om die tendens te stoppen.
‘’Ja, we weten dat de wethouder de verplichte zoekperiode van 4 weken heeft geschrapt voor jongeren tussen 18 en 27 jaar’’, zegt Van Zevenbergen. ‘’Maar wij vragen ons toch af welke andere maatregelen hij genomen heeft om specifiek deze jongeren uitzicht te geven op inkomen vanuit de bijstand, een betaalde baan of juist terugkeer naar school. Heeft de wethouder met het oog op deze maatregelen ook rekening gehouden met nuances binnen deze groep?’’
Van Zevenbergen bedoelt daarmee: lager opgeleide jongeren vinden nu immers minder snel een baan dan hoger opgeleiden. ‘’Hierdoor’’, zegt hij, ‘’kunnen de laagst geschoolde jongeren nog lang last hebben van de crisis’’.
Donderdag hoopt hij antwoord te krijgen op de vraag hoeveel jongeren tussen 18 en 27 jaar een participatiewet-uitkering aangevraagd hebben sinds maart 2020 tot heden? Hoeveel procent heeft een toekenning gekregen en hoeveel procent is afgewezen?